22.1.14

Windows ή Linux Λειτουργικό Σύστημα ?

Windows ή Linux Λειτουργικό Σύστημα ?
Linux
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο υπολογιστής σας και κάθε ηλεκτρονικός υπολογιστής χρησιμοποιεί ένα λειτουργικό σύστημα.Το λειτουργικό σύστημα είναι μεταξύ άλλων, για να το πούμε απλά χωρίς εξειδικευμένη ορολογία, ένα σύνολο εντολών μέσω των οποίων δημιουργείται ένα περιβάλλον επικοινωνίας μεταξύ μηχανής και ανθρώπου. Αυτό το σύνολο εντολών εκτελείται αυτόματα όταν ανάβετε τον υπολογιστή σας. 

Η γνωστή σε όλους σας εικόνα της πρώτης οθόνης των Windows εμφανίζεται σαν αποτέλεσμα εκτέλεσης χιλιάδων εντολών κώδικα μηχανής που εν τω μεταξύ εκτελούνται στο υπόβαθρο και είναι στον χρήστη " αόρατες ". Αντίστοιχα γεγονότα συμβαίνουν και με τους υπολογιστές της Apple που χρησιμοποιούν ένα άλλο λειτουργικό σύστημα - Mac OS - προσφέροντας στους χρήστες τους ένα διαφορετικό περιβάλλον επικοινωνίας από εκείνο των Windows. 

Πίσω από αυτήν την απλουστευμένη ανάλυση, κρύβεται μία πραγματική ανάγκη. Προκειμένου οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές να περάσουν από τα επιστημονικά εργαστήρια των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων στα σπίτια όλων μας, έπρεπε να εφευρεθεί ένας απλός και κατανοητός τρόπος , μία διεπαφή , μεταξύ του απλού χρήστη και του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Το αποτέλεσμα αυτής της εφεύρεσης είναι το " οικοσύστημα " που χρησιμοποιούμε σχεδόν όλοι πλέον στην καθημερινότητά μας είτε λέγεται Windows είτε Mac OS είτε ... LInux.

Το Linux αποτελεί μία πολύ ειδική περίπτωση ανάπτυξης λειτουργικού συστήματος. Για να καταλάβει κανείς γιατί έχει γίνει τελευταία τόσο πολύ δημοφιλές μεταξύ των χρηστών των προσωπικών υπολογιστών , είναι χρήσιμη μια μικρή ιστορική αναδρομή. 

Η πρώτη του έκδοση , ονόματι Unix, αναπτύχθηκε πριν αρκετές δεκαετίες και χρησιμοποιήθηκε σαν ερευνητικό λειτουργικό σύστημα στα Αμερικανικά Πανεπιστήμια. Στην συνέχεια επωφελήθηκαν από την εφεύρεση αυτή κολοσσοί του χώρου παραγωγής ηλεκτρονικών υπολογιστών όπως η Sun η HP η IBM και άλλες μικρότερες εταιρείες υιοθετώντας το Unix σαν το κυρίαρχο λειτουργικό σύστημα που συνόδευε τα προϊόντα τους. 

Δυστυχώς η κάθε μία από τις εταιρείες αυτές συνόδευε τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που κατασκεύαζε με την δική της εκδοχή του Unix. Το γεγονός αυτό προκάλεσε μια απερίγραπτη δυσχέρεια στον τελικό , μη εξειδικευμένο, καταναλωτή και το πρόβλημα το έλυσε η MIcrosoft παρουσιάζοντας τα Windows. 

H είσοδος της MIcrosoft στο παιχνίδι δημιούργησε μία παράξενη δυναμική. Η ανυπαρξία μιας ισχυρής επιχειρηματικής ή άλλης οντότητας στον χώρο του Unix και η ύπαρξη πολλών διαφορετικών εκδοχών του λειτουργικού συστήματος αδυνάτισε την χρησιμότητά του στα μάτια του τελικού καταναλωτή με αποτέλεσμα να καταστεί κατ' αρχήν κυρίαρχος της αγοράς η MIcrosoft με τα Windows. Την κυριαρχία της στα πρώτα χρόνια ανάπτυξης των προσωπικών υπολογιστών προσπάθησε να αμφισβητήσει η Apple, όμως και αυτή ταλαιπωρήθηκε από ενδοεταιρικά προβλήματα με αποτέλεσμα η εταιρεία που ίδρυσε ο Bill Gates να γίνει η μεγαλύτερη παραγωγός και διανομέας software προσωπικών ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο.

Εν τω μεταξύ και κατά την διάρκεια της εξέλιξης των Windows πολλοί επαγγελματίες και επιστήμονες του χώρου ήλθαν σε διένεξη με την Microsoft για πολλούς και διάφορους λόγους που δεν έχουν ενδιαφέρον να αναλύσουμε. 

Ένας εξ' αυτών, ο Linus Torvalds, δημιούργησε με βάση το Unix τον πρώτο πυρήνα λειτουργικού συστήματος που διανεμήθηκε ελεύθερα στο ευρύ κοινό ονομάζοντάς τον LInux. Από την στιγμή εκείνη, χιλιάδες προγραμματιστές σε όλον τον κόσμο ξεκίνησαν να επεξεργάζονται και να βελτιώνουν τον αρχικό κώδικα του Torvalds και να διανέμουν επίσης δωρεάν το αποτέλεσμα των εργασιών τους. 

Με την πάροδο των ετών, την επιμονή και την πνευματική παραγωγή όλων αυτών των ανθρώπων η αρχική εκδοχή του Linux κατέστη εφικτό να φθάσει σε ένα επίπεδο λειτουργικότητας και ευχρηστίας αντίστοιχο και κατά την γνώμη μας καλύτερο από εκείνο των Windows. Στην σημερινή του μορφή το Linux εμφανίζεται με την μορφή πολλών διαφορετικών διανομών που σχεδόν όλες διατίθενται δωρεάν στο διαδίκτυο προκειμένου να τις χρησιμοποιήσει οποιοσδήποτε χρήστης ηλεκτρονικού υπολογιστή στον κόσμο. 

Επειδή ο σκοπός της παρούσας ανάρτησης δεν είναι ακαδημαϊκός, αλλά φιλοδοξεί να είναι χρήσιμη στους αναγνώστες μας, παρά τον κίνδυνο να κατηγορηθούμε για μεροληπτική προσέγγιση, στην συνέχεια θα αναφερόμαστε σε μία από τις διανομές που καλείται Ubuntu και υποστηρίζεται από την Canonical. Θεωρούμε ότι η διανομή αυτή διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα έπειθαν τον μέσο χρήστη να αποφασίσει την μεγάλη μετάβαση από τα Windows στο Linux - Ubuntu. 
Στο σημείο αυτό οι αναγνώστες μας ενδεχομένως να αναρωτηθούν εάν το γεγονός της δωρεάν απόκτησης ενός λειτουργικού συστήματος διαφορετικού από τα Windows είναι αρκετό για την μετάβαση σε ένα καινούργιο οικοσύστημα. Γνωρίζουμε πολλούς που δεν το αποφασίζουν ακόμα και αν η μετάβαση αφορά τα εκπληκτικά από κάθε άποψη μηχανήματα της Apple και την αναγκαστική εξοικείωσή τους στην περίπτωση αυτή με το Mac OS. Ίσως σας πείσουμε αν έχετε την υπομονή να διαβάσετε τα επόμενα επιχειρήματα.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ 1. Μην αλλάζετε τους υπολογιστές σας. Αποφασίστε την μετάβασή σας στο Ubuntu. 

Ίσως όλοι να έχετε παρατηρήσει ότι κάθε νέα έκδοση των Windows απαιτεί ισχυρότερους επεξεργαστές και άρα καινούργιο υπολογιστή. Αν θέλετε να εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε τα Windows, τότε νομοτελειακά θα αλλάζετε υπολογιστή κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια. 

Το επιχείρημα ότι και οι παλαιότερες εκδόσεις των Windows που κατέχετε κάνουν μια χαρά την δουλεία τους και άρα θα συνεχίσετε να τις χρησιμοποιείτε και στο μέλλον χωρίς να δρομολογήσετε την αγορά νέου υπολογιστή ίσχυε στο παρελθόν. Ήδη η Microsoft ανακοίνωσε την διακοπή της υποστήριξής της στην έκδοση XP και την ίδια τακτική θα ακολουθήσει σύντομα με τα Windows 7. Μην αυταπατάστε. Και εκείνοι γνωρίζουν ότι μπορείτε να κάνετε την δουλεία σας με παλαιότερες εκδόσεις. Η συνέπεια της διακοπής αυτής της υποστήριξης συνεπάγεται ότι όλοι οι χρήστες Windows XP θα καταστούν εν δυνάμει εύκολοι στόχοι επιθέσεων με ιούς ή άλλο κακόβουλο λογισμικό. 

Θα διαπιστώσετε ότι όλο και πιο συχνά θα πέφτετε θύματα παράξενων γεγονότων, όπως π.χ. το σβήσιμο του υπολογιστή σας στην μέση της δουλειάς σας ή οτιδήποτε άλλο θα αποδεικνύει ότι έχετε πέσει θύμα ηλεκτρονικού ιού. 

Ο μέσος χρήστης ίσως βρίσκει ενδιαφέρουσα την εξέλιξη της τεχνολογίας Windows και τις νέες δυνατότητες που προσφέρουν. Όμως στην πραγματικότητα εσείς που κατά βάση σερφάρετε στο Internet χρησιμοποιείτε τα emails σας και εκτελείτε απλές εργασίες γραφείου δεν έχετε την ανάγκη της τεράστιας επεξεργαστικής ισχύος των τελευταίας γενιάς επεξεργαστών ούτε την ανάγκη των τελευταίων τεχνολογιών που υιοθετούν τα Windows.

To Ubuntu από την άλλη πλευρά λειτουργεί άριστα με υπολογιστές παλαιότερης τεχνολογίας και στην κυριολεξία θα απογειώσει τον 6-7 ετών υπολογιστή σας. Πόσο μάλλον τον νεότερο. Η προσωπική μας εμπειρία έχει αποδείξει ότι ακόμη και υπολογιστές δεκαετίας " τρέχουν " με το Ubuntu ικανοποιητικά. Επί πλέον όλες τις διανομές Linux δεν επιτρέπουν την ύπαρξη ιών και ο λόγος είναι απλός. Οι διανομείς κακόβουλου λογισμικού επιτίθενται εκεί που θα κάνουν την μεγαλύτερη ζημιά. Σήμερα το 80% των προσωπικών υπολογιστών λειτουργεί με Windows... 

"Το Linux χρησιμοποιεί έξυπνη διαχείριση εξουσιοδοτήσεων. Στα Windows εσείς (και όποιο πρόγραμμα εγκαθιστάτε) έχει συνήθως εξουσιοδότηση να κάνει σχεδόν τα πάντα στο σύστημα. Αν έχετε όρεξη να τιμωρήσετε το PC σας γιατί εξαφάνισε την πολύτιμη δουλειά σας, μπορείτε να μπείτε στον κατάλογο του συστήματος και να σβήσετε ότι θέλετε: τα Windows δεν θα φέρουν αντίρρηση. Φυσικά, στην επόμενη εκκίνηση θα αρχίσουν τα προβλήματα. Φανταστείτε όμως ότι αφού μπορείτε να σβήσετε αυτά τα αρχεία του συστήματος, το ίδιο μπορούν να κάνουν και άλλα προγράμματα, ή τουλάχιστον να τα καταστρέψουν. Το Linux δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Κάθε φορά που ζητάτε να κάνετε κάτι που έχει να κάνει με το σύστημα, χρειάζεται ένας κωδικός διαχειριστή (και αν δεν είστε διαχειριστής του συστήματος, απλά δεν μπορείτε να το κάνετε). Οι ιοί δεν μπορούν απλά να γυρίζουν και να σβήνουν αρχεία του συστήματος. Δεν έχουν την εξουσιοδότηση για κάτι τέτοιο." ( http://www.whylinuxisbetter.net/).

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ 2. Μην δεσμεύετε τον εαυτό σας και την δουλειά σας με τις διαθέσεις μιας πολυεθνικής εταιρείας, εν προκειμένω της Microsoft, δεδομένου ότι αν σήμερα η αγορά μιας έκδοσης των Windows στοιχίζει περίπου 200$ , ποσό που ενδεχομένως το κρίνετε ως αντιμετωπίσιμο, κανείς δεν σας διασφαλίζει ότι ... μεθαύριο δεν θα στοιχίζει 500$ και στο ορατό μέλλον 1000$. 

Μην ξεχνάτε ότι ο υπολογιστής σας είναι άχρηστος χωρίς λειτουργικό σύστημα και τα προγράμματα που τρέχουν κάτω από αυτό άρρηκτα συνδεδεμένα μαζί του. Αν αύριο η Microsoft αποφασίσει να διανείμει το Microsoft Office  έναντι ενός μηνιαίου τιμήματος , τότε έχετε πολύ μικρές πιθανότητες να μην υποκύψετε στον εκβιασμό. Εκτός και αν έχετε αποφασίσει την μετάβαση στο Linux ! Οι διανομές Linux είναι προγράμματα ανοικτού κώδικα. Κανείς πλέον δεν μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξή τους γιατί αυτή η εξέλιξη δεν αφορά έναν οργανισμό ή μια πολυεθνική εταιρεία και δεν εξαρτάται από τις αποφάσεις της που παίρνονται ερήμην των χρηστών και με κριτήρια εμπορικού κέρδους.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ 3. Για τον μέσο χρήστη προσωπικού ηλεκτρονικού υπολογιστή απαραίτητα είναι συγκεκριμένα προγράμματα. Εκείνα που του δίνουν πρόσβαση στο Internet και στις υπηρεσίες που ο ιστός παρέχει όπως επί παραδείγματι τα κοινωνικά δίκτυα. Όσα περιέχονται στις σουίτες γραφείου όπως το Microsoft Office. Προγράμματα επεξεργασίας ήχου εικόνας και Video. Περισσότερο εξειδικευμένα προγράμματα όπως εκείνα της ηλεκτρονικής σχεδίασης π.χ. το Autocad. 

Σας διαβεβαιώνουμε. Δεν υπάρχει λογισμικό που είναι δυνατόν να χρειασθεί ο μέσος χρήστης προσωπικού υπολογιστή στην καθημερινότητά του και στην δουλειά του και να μην υπάρχει στις διανομές  LInux όπως η διανομή Ubuntu στην οποία αναφερθήκαμε νωρίτερα. Σας διαβεβαιώνουμε επίσης ότι όλο αυτό το λογισμικό είναι ποιοτικά εφάμιλλο, αν όχι καλύτερο,  με το αντίστοιχο των Windows και του Mac OS. Τέλος σας διαβεβαιώνουμε ότι η ευκολία στην χρήση του περιβάλλοντος και του αναγκαίου λογισμικού είναι σαφώς υπέρτερη των Windows τουλάχιστον , δεδομένου ότι συναγωνίζονται επάξια τα προϊόντα της Apple. 

Τέλος σας διαβεβαιώνουμε ότι όλα αυτά είναι απολύτως δωρεάν

Ίσως να αμφισβητείτε μερικά ή ολικά τα περιεχόμενα της ανάρτησης αυτής. Ίσως να μην συμμερίζεστε κατ' αρχήν την προφανή άποψή μας ότι η απάντηση στο ερώτημα Windows ή Linux είναι κάθετη και υπέρ του Linux χωρίς καμία αμφιβολία. Δεν έχετε παρά να ερευνήσετε περισσότερο το θέμα μόνοι σας. Για τον λόγο αυτό σας παρέχουμε ορισμένους χρήσιμους συνδέσμους. 
Σχετικά Βιβλία